Sunday, May 22, 2011

Οι τεμπέληδες της άγονης Ελλάδας

του Θεόδωρου Π. Λιανού

Το Βήμα

22 Μαΐου 2011

Ατελείωτες οι συζητήσεις για το δηµόσιο χρέος της χώρας. Πολλές οι απόψεις για το πώς φθάσαµε στην ουσιαστική χρεοκοπία.

Περισσότερες οι γνώµες για το πώς θα βγούµε από το αδιέξοδο. Αλλοι προτείνουν επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, άλλοι µείωση του επιτοκίου, άλλοι «κούρεµα» του χρέους και άλλοι αναδιαπραγµάτευσηµε τους πιστωτές µας. Οι πιο αισιόδοξοι προτείνουν να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά οµόλογα και να τα αφήσει να ξεχαστούν σε κάποιο ντουλάπι. Οι πιο τολµηροί προτείνουν να αρνηθεί το Ελληνικό ∆ηµόσιο ναπληρώσει, αγνοώντας τις συνέπειες. Οι πιο αφελείς προτείνουν έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά της δραχµής.

Παρά την αξιοσηµείωτη ποικιλία τους, καµία από τις προτάσεις αυτές δεν αντιµετωπίζει τοοικονοµικό πρόβληµα της χώρας. Για να γίνει αντιληπτή η ουσία του προβλήµατος, ας κάνουµε την υπόθεση ότι το δηµόσιο χρέος εξαφανίζεται. Ο καλός Θεός, όπως έριξε το µάννα για να επιβιώσουν οι εβραίοι, έτσι µαζεύει τα κρατικά οµόλογα από τη γη για να σωθούν οι Ελληνες από την οικονοµική καταστροφή. Χρέος, λοιπόν, µηδέν. Ας αναρωτηθούµε τώρα: Τι θα συµβεί τις επόµενες ηµέρες, µήνες και χρόνια; Εχω τη γνώµη ότι ο εχέφρων και αντικειµενικός παρατηρητής θα απαντήσει ως εξής: Ολα όσα συνέβησαν τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, και µάλιστα σε µεγαλύτερη έκταση.

Περισσότερα

No comments: