Sunday, June 3, 2012

Μνημονίου εγκώμιον

του Παντελή Kαψή

Καθημερινή

3 Ιουνίου 2012

Τα λεφτά που παίρνουμε είναι καλά. Το Μνημόνιο είναι κακό. Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας το είπε: θα καταργήσει το Μνημόνιο, όχι όμως και τη δανειακή σύμβαση.

Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι για τη σημερινή κακοδαιμονία μας όλοι συμφωνούμε ότι φταίει το Μνημόνιο. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Από τη μια άκρη του πολιτικού φάσματος ώς την άλλη, μαζί και το ΠΑΣΟΚ όπως και η Νέα Δημοκρατία που μπορεί να το υπέγραψαν, τώρα όμως δεν χάνουν ευκαιρία να μας υπενθυμίσουν ότι θα επιδιώξουν την επαναδιαπραγμάτευσή του!

Με τούτα και με κείνα καταφέραμε για μια ακόμα φορά να αντιστρέψουμε την πραγματικότητα. Αρνούμαστε να δούμε το πραγματικό πρόβλημα και έχουμε βάλει στο στόχαστρο τη λύση του. Γιατί βέβαια το Μνημόνιο αποτελεί σήμερα τη μοναδική πρόταση που έχει υπάρξει -και με τέτοιο βαθμό επεξεργασίας- για να ξεπεραστεί η κρίση στην ελληνική οικονομία.

Και η ύφεση; Η ανεργία; Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι αποτέλεσμα της δανειακής σύμβασης όχι του Μνημονίου - στο μέτρο τουλάχιστον που μπορεί να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός. Δεν οφείλονται δηλαδή τόσο στα μέτρα που πήραμε, αλλά στην ένταση της λιτότητας. Στο γεγονός δηλαδή ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνούνται να μας δώσουν περισσότερα χρήματα και μας υποχρεώνουν να πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα ώς το τέλος του 2012.

Μια οικονομία όμως -και μάλιστα με μικρή παραγωγική βάση όπως η ελληνική- η οποία υποχρεώνεται να πετύχει μια τόσο μεγάλη προσαρμογή σε τόσο μικρό διάστημα είναι καταδικασμένη να περάσει από μια φάση συρρίκνωσης. Με όποιον τρόπο και αν μειώναμε τα ελλείμματα, με αύξηση φόρων ή περικοπή δαπανών, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ.

Η τρόικα βέβαια έπεσε έξω στους υπολογισμούς της - το γιατί είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Η ύφεση αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ενώ τα πλεονάσματα και μαζί η έξοδός μας στις διεθνείς αγορές, μετατίθενται όλο και μακρύτερα στο μέλλον.

Περισσότερα

No comments: