του Τάσου Τέλλογλου
Protagon.gr
3 Ιουνίου 2012
Όλο και περισσότεροι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αποδίδουν την πτώση του το περασμένο φθινόπωρο και στην σύγκρουσή του με τους μετόχους των τραπεζών για το είδος των μετοχών που θα έπαιρνε το κράτος από την ανακεφαλαιοποίηση που θα προκαλούσε το πρώτο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το καλοκαίρι του 2011 (-21% επί της αξίας τους). «Κοινές, κοινές, κοινές» επαναλάμβανε τότε ο Παπανδρέου και ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Στο δεύτερο κούρεμα το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε τη θέση του, το «κοινές» έγινε «κοινές μετοχές χωρίς ψήφο» καθώς και το κούρεμα ήταν πολύ μεγαλύτερο αλλά και κάτι άλλο αδιόρατο ίσως, όπως μία νέα προσαρμογή της σχέσης της πολιτικής με τις τράπεζες είχε συντελεστεί.
Εν τω μεταξύ στην Κύπρο μία απο τις Τράπεζες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, η Marfin κατέγραφε μεγάλες ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αλλά και δάνεια που σε μεγάλο βαθμό είχε δώσει σε εταιρείες μετόχων. Η διοίκηση της το 2008 είχε ζητήσει να μην «προστατευτεί» με το πρώτο «πακέττο» Αλογοσκούφη, επιμένοντας στην εξαίρεσή της και όταν ετέθη το θέμα για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου από τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου κ Ορφανίδη ζητησε να ελεγχθούν όλες οι κυπριακές τράπεζες –δηλαδή και η Κύπρου– σε έναν από τους συνηθισμένους και αγαπημένους αντιπερισπασμούς του τότε ισχυρού της άνδρα κ Α.Βγενόπουλου. Οι Κύπριοι ενίσχυσαν με 1,8 δις την τράπεζα που ξέμενε από κεφάλαια αλλά τοποθέτησαν την διοίκηση που εκείνοι -οι εγγυητές- ήθελαν.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment