του Ιάσονα Μανωλόπουλου
Καθημερινή
4 Νοεμβρίου 2012
Ο κόσμος συχνά ρωτά: πότε θα βγει η Ελλάδα από τη σημερινή κρίση; Σε ποιο σημείο του κύκλου βρισκόμαστε; Υπάρχουν πολλοί ορατοί κύκλοι, που επηρεάζουν την οικονομία μιας χώρας όπως ο οικονομικός κύκλος. Υπάρχει πιστωτικός κύκλος, κανονιστικός κύκλος, ηθικός κύκλος και πολιτικός κύκλος· ένας κύκλος για τον οποίο σπανίως γίνεται λόγος είναι ο κύκλος οφειλέτη-πιστωτή. Ο κύκλος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας και η χώρα θα χρειαστεί σημαντική αναδιάρθρωση, ή «κούρεμα», του χρέους έναντι του επίσημου τομέα, προκειμένου να ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικονομικός κύκλος. Δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση, είναι όμως απαραίτητη.
Εχω εντοπίσει τις εξής φάσεις ενός κύκλου οφειλέτη-πιστωτή.
1. Πρόθυμοι δανειστές - πρόθυμοι δανειολήπτες
Τράπεζες και επενδυτές δανείζουν με φιλοκυκλικό τρόπο, επιδιώκοντας την αποκόμιση κερδών. Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, απόλαυσε μια βραχυπρόθεσμη μεταβίβαση πλούτου μέσω του δανεισμού και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., με τίμημα, όμως, την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της, καθώς το υπερτιμημένο νόμισμα καθιστούσε τη βιομηχανική δραστηριότητα λιγότερο επικερδή.
Σε αυτή τη φάση το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται εντυπωσιακά, αλλά και ταχύτερα από την παραγωγικότητα, η οποία στην πραγματικότητα φθίνει. Ετσι προκύπτει κρίση χρέους. Οταν σβήνει η πίστη στο θετικό αφήγημα, το κλίμα εμπιστοσύνης γρήγορα αντιστρέφεται. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παίρνουν την ανιούσα, αυξάνοντας τις πληρωμές για τόκους και δημιουργώντας φαύλο κύκλο. Ο φιλοκυκλικός δανεισμός σταματά.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment