του Παναγιώτη Γκλαβίνη
GreekCrisis.net
20 Ιουνίου 2011
Την εποχή του Μνημονίου ανθούν οι εύπεπτες και αποπροσανατολιστικές αναλύσεις των αιτίων της κρίσης μας και οι εύκολες και μονόπλευρες προσεγγίσεις των πολιτικών διαχείρισής της. Κάτι τέτοιο δεν θα εξέπληττε κανέναν, εάν πρωτεργάτες τέτοιων αναλύσεων και προσεγγίσεων δεν ήταν Πανεπιστημιακοί! Πριν ένα χρόνο, οδηγήθηκα στο να γράψω ένα νομικό βιβλίο για το Μνημόνιο όταν σοκαρίστηκα από την προχειρότητα με την οποία συνάδελφοι – χωρίς μάλιστα ειδικές γνώσεις – προσέγγιζαν τον διεθνή μηχανισμό στήριξης της οικονομίας μας. Φέτος, δεν δίστασαν να μεταφέρουν την επιστημονική συζήτηση στο δρόμο, μετατρέποντάς την σε μπαλκονάτη συνθηματολογία εξέγερσης!
Η κρίση μας, όντας πριν απ’ όλα κρίση σκέψης, αποκάλυψε το χαμηλό επίπεδο της συλλογικής διανοητικής ικανότητας που έχουμε ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ως λαός και ως οικονομία να αντιλαμβανόμαστε το τι ακριβώς μας συμβαίνει με τρόπο ορθολογικό. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, μέσα στην κρίση, ο πνευματικός κόσμος τουλάχιστον – αυτοί δηλαδή που εξ επαγγέλματος γνωρίζουν περισσότερα από τον μέσο πολίτη, πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό παράγοντα – να αντιδράσει θετικά (αντί απλώς να εξεγείρεται) και να εξοπλίσει το πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία με τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν στη συλλογική κατανόηση της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της.
Ένα τέτοιο εργαλείο συνιστά χωρίς αμφιβολία το βιβλίο του καθηγητή Πάνου Καζάκου, Μετά το “Μνημόνιο” – Οικονομική Πολιτική στην Ελλάδα υπό Διεθνή Έλεγχο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πολυεργαλείο, καθώς ο συγγραφέας επιτυγχάνει (και μάλιστα σε σχετικά μικρό αριθμό σελίδων για ένα τέτοιο εγχείρημα) να παραθέσει και να αναλύσει, με τρόπο απλό, συστηματικό και εύληπτο, όλες τις κρίσιμες πτυχές του σχεδίου προσαρμογής του κράτους, της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας, το οποίο αναλάβαμε να υλοποιήσουμε υπό διεθνή έλεγχο στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτού που αποκαλούμε Μνημόνιο. Ο πολύπειρος συνάδελφος κινείται με άνεση από την οικονομία στην πολιτική, την κοινωνία και πίσω στην οικονομία, αναδεικνύοντας με τρόπο σφαιρικό τις σύνθετες, πολύμορφες και αλληλοσυγκρουόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής της οικονομίας μας. Πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό κατανόησης της πορείας που ακολουθεί η χώρα μας από το Μνημόνιο και μετά, το οποίο συνιστούμε ενθουσιωδώς σε όσους θέλουν πράγματι να μάθουν και να καταλάβουν πού πηγαίνουμε, πώς βαδίζουμε και τι μας επηρεάζει στο διάβα μας.
No comments:
Post a Comment