Wednesday, June 15, 2011

Ο πρωθυπουργός και οι λύσεις

του Αλέξη Παπαχελά

Καθημερινή

15 Ιουνίου 2011

Ο πρωθυπουργός έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης. Οι αντιφατικοί χειρισμοί και η αναποφασιστικότητα οδηγούν τη χώρα στις κάλπες εν μέσω κοινωνικής αναταραχής και με άδεια τα δημόσια ταμεία.

Έχει φτάσει η στιγμή που ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θα πράξει. Σε κανονικές συνθήκες, θα ήταν λογικό να περιμένει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατόπιν να αποφασίσει. Δεν βρισκόμαστε, όμως, σε κανονικές συνθήκες. Είναι προφανές πως στην κοινωνία, αλλά και στο Κοινοβούλιο, αναπτύσσονται βίαιες δυναμικές, που δεν επιτρέπουν σε κανένα την πολυτέλεια των ατελείωτων συζητήσεων και συσκέψεων. Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πλέον πολύ καθαρά πως έχει μια κακή κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που δεν έχει σαφές σχέδιο στο μυαλό του ούτε και μπορεί να πάρει καθαρές αποφάσεις.

Μια λύση, με πολλούς κινδύνους, είναι οι εκλογές. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος της στάσης πληρωμών μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Αλλά και οι εταίροι και δανειστές μας θα κλονισθούν σοβαρά και θα αρχίσουν να σκέπτονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, καθώς θα εδραιωθεί η πεποίθηση πως η ελληνική κοινωνία και οι ηγέτες της δεν μπορούν να χειρισθούν την κρίση. Οι εκλογές θα ήταν, πάντως, μια στιγμιαία «κάθαρση».

Περισσότερα

No comments: