Thursday, June 23, 2011

Και τι θα ρωτήσουμε;

του Γιάννη Πρετεντέρη

Τα Νέα

23 Ιουνίου 2011

Να πάρουμε τα πράγµατα µε τη σειρά. Το πώς αναθεωρείται το Σύνταγµα προβλέπεται από το Σύνταγµα. Και το σηµερινό Σύνταγµα προβλέπει µια σαφή διαδικασία αναθεώρησης, η οποία δεν περιλαµβάνει κανένα δηµοψήφισµα.

Ασφαλώς, µπορούµε θαυµάσια να οργανώσουµε όποιο δηµοψήφισµα θέλουµε για όποιο κοινωνικό ζήτηµα ενδιαφέρει τον κόσµο. Αλλά δεν µπορούµε να αναθεωρήσουµε µε δηµοψήφισµα το Σύνταγµα. Εκτός κι αν καταργήσουµε το Σύνταγµα όπως έκανε ο Ντε Γκολ, το 1962 – αν και, µεταξύ µας, δεν βλέπω πολλούς Ντε Γκολ να µας περιτριγυρίζουν.

Πάμε παρακάτω. Πρέπει να αλλάξουµε το Σύνταγµα; Με το χέρι στην καρδιά θα σας απαντήσω: γιατί όχι; Πάντα τα Συντάγµατα έχουν περιθώρια βελτίωσης κι άλλωστε εδώ και τριάντα χρόνια αλλάζουµε το Σύνταγµα κάθε πενταετία, σε δουλειά να βρισκόµαστε.

Να το αλλάξουμε, λοιπόν. Να περιµένουµε υποµονετικά έως τον Ιούνιο 2013, όταν το Σύνταγµα επιτρέπει την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησής του και να προχωρήσουµε στα δέοντα. Αλλά χωρίς να τρέφουµε την ψευδαίσθηση πως φταίει το Σύνταγµα για την κατάντια της χώρας. Οι άνθρωποι φταίνε. Κι αυτοί δεν αλλάζουν εύκολα.

Περισσότερα

No comments: