Tuesday, June 7, 2011

Moody's: «Πιθανό πιστωτικό επεισόδιο η μετακύλιση ελληνικού χρέους»

Το Βήμα
7 Ιουνίου 2011

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίου χρέους της Moody's είπε την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να είναι πραγματικά εθελοντική μία μετακύλιση χρέους του ιδιωτικού τομέα και ότι μάλλον θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στις τρέχουσες συνθήκες ότι αυτό θα γινόταν εθελοντικά», είπε σύμφωνα με το Reuters, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο Bart Oosterveld. «Ο ορισμός μας περί χρεοκοπίας προβλέπει ότι για να είναι κάτι εθελοντικό πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό. Το πιθανότερο είναι, ότι κατά την άποψή μας θα πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο».

Σημειώνεται ότι η Fitch, εξέτασε δύο βασικές παραμέτρους προκειμένου να κρίνει εάν μία ανταλλαγή ομολόγων συνιστά default (χρεοκοπία).

Πρώτα, εκτιμώνται οι όροι με βάση τους οποίους προσφέρονται τα νέα ομόλογα και το κατά πόσο αυτοί είναι σημαντικά χειρότεροι για τους ομολογιούχους. Η δεύτερη παράμετρος που εξετάζει η Fitch είναι το κατά πόσο η ανταλλαγή ομολόγων φαίνεται αναγκαία για να αποτραπεί μια χρεοκοπία.

Έτσι, μία ανταλλαγή που προσφέρει νέα ομόλογα με χειρότερους όρους για τους πιστωτές και η οποία γίνεται την ώρα που η εκδότρια χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση (δηλαδή έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται), θεωρείται από τη Fitch ως αναγκαστική ανταλλαγή και επομένως χαρακτηρίζεται ως default, παρότι μπορεί να αποκαλείται «εθελοντική συμφωνία».

Περισσότερα

No comments: