Friday, October 28, 2011

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση της ευρωζώνης»

by Guillaume Klossa

Το Βήμα

28/10/2011

Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε την ευρωπαϊκή κρίση σαν τραπεζική κρίση, κρίση χρέους ή κρίση του ευρώ; Θα συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι αυτή κρίση αποτελεί πρωταρχικά και πάνω από όλα μια κρίση έλλειψης προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης;

Η κρίση είχε δύο σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Από την μία, επιτάχυνε τη διαδικασία της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής εξισορρόπησης, προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών και έβαλε τέλος στο μονοπώλιο της Δύσης στην παγκοσμιοποίηση. Από την άλλη, οδήγησε σε μια μαζική αύξηση των ευρωπαϊκού χρέους σε πρωτοφανή ως τότε επίπεδα και αποκάλυψε τις χαμηλές δυνατότητες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και των κρατών-μελών της.

Αυτή η απουσία μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κρατών που απαιτούν οι αγορές καθιστά προβληματική την αποπληρωμή του χρέους. Οι αγορές θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι, ελλείψει ομοσπονδιακής οικονομικής πολιτικής και δυνατότητας γρήγορης λήψης αποφάσεων, δεν θα έχουν τα οικονομικά και πολιτικά μέσα να αντιμετωπίσουν το χρέος τους.

Περισσότερα

Διαβάστε το πρωτότυπο στα γαλλικά

No comments: