Wednesday, March 13, 2013

Ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη

του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη

Καθημερινή

13 Μαρτίου 2013

Μια αποστροφή από τις συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ δεν συγκέντρωσε την προσοχή που της άξιζε. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμβούλεψε στον Ελληνα ομόλογό του να «δώσει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς με αυτές ξεπέρασε και ο ίδιος την κρίση».

Ο κ. Ερντογάν μας υπενθύμισε ότι όταν ο ίδιος είχε ανέλθει στην εξουσία προ έντεκα ετών, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας κάθε άλλο παρά ευοίωνη ήταν. Το 2001 η Τουρκία είχε βρεθεί στο χείλος της οικονομικής καταστροφής· η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 50% περίπου και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Η προσφυγή στο ΔΝΤ απέτρεψε τα χειρότερα, ωστόσο η κατάσταση παρέμενε δεινή. Η εμπιστοσύνη των Τούρκων πολιτών στα κόμματα ήταν σχεδόν μηδενική και η απαισιοδοξία διάχυτη.

Αν και πολλές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν στα δομικά χαρακτηριστικά των οικονομικών κρίσεων Ελλάδος και Τουρκίας, η ύπαρξη ενός μεγάλου και δυσλειτουργικού δημοσίου τομέα είναι μία από τις βασικές ομοιότητες. Λάφυρο ενός διεφθαρμένου κομματικού συστήματος, ο δημόσιος τομέας δεν απομυζούσε μόνον πολύτιμους εθνικούς πόρους, αλλά λειτουργούσε και ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομικής δραστηριότητος.

Δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση Ερντογάν συνέπηξε συμμαχία με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και δημιούργησε συνθήκες ευνοϊκές για τη διάθεση των εθνικών πόρων προς αυτές. Το επιτυχημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνοδεύθηκε με πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εμπέδωσαν την εντύπωση ότι η Τουρκία γυρίζει σελίδα και αποτελεί πλέον αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό.

Περισσότερα

No comments: