Thursday, October 31, 2013

Πάνω από 65 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών

Το Βήμα
31 Οκτωβρίου 2013

Ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers (PwC). Σύμφωνα με νέα μελέτης της εταιρείας συμβούλων το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών και διαμορφώνεται πάνω από τις αρχικές της προβλέψεις ότι τα NPLs θα έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ το 2013.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. είναι αναγκαία η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες τόσο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όσο και για την ελληνική οικονομία

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η PwC αναφέρει ότι η διαχείριση των NPLs περιλαμβάνει σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων που έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες και πως τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών και ιρλανδικών τραπεζών είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των NPLs στην Ευρώπη, τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1,2τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC.

Η μελέτη της PwC, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τα σχετικά μεγέθη και τις τάσεις που επικρατούν στη δευτερογενή αγορά που αναπτύσσεται γύρω από τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, επισημαίνει ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs κατά τους 12 τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ.

Περισσότερα

No comments: