Wednesday, June 25, 2014

Τι βάθυνε την κρίση και τι καθυστερεί την ανάπτυξη

Το Βήμα
25 Ιουνίου 2014

Η ομηρία των ελληνικών πολιτικών ελίτ στο πελατειακό σύστημα που οι ίδιες εξέθρεψαν τις τελευταίες δεκαετίες, η εμμονή στην εσωτερική υποτίμηση και στην περικοπή του κόστους εργασίας και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν τα τρία βασικά στοιχεία που βάθυναν την κρίση στην Ελλάδα και καθυστερούν την ανάκαμψή της. Πλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην τεχνολογία ώστε η χώρα να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνή οικονομικό στίβο.

Αυτό συμπεραίνουν στο βιβλίο τους με τίτλο Greece: From Exit to Recovery? («Ελλάδα: Από την έξοδο στην ανάκαμψη;») οι Μιχάλης Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιά και Μιχάλης Μητσόπουλος, οικονομολόγος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που χρηματοδότησε τη μελέτη, σε συνεργασία με το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Brookings, στο πλαίσιο του European Growth Project.

Το παρών στην παρουσίαση έδωσε ο γνωστός και στην Ελλάδα τούρκος οικονομολόγος Κεμάλ Ντερβίς, σήμερα αντιπρόεδρος του Brookings και θεωρούμενος ως ο αρχιτέκτονας της εξόδου της Τουρκίας από τη δική της βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς και ο Χοσέπ Μπορέλ, ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2004 – 2007).

Περισσότερα

Δες επίσης εδώ και εδώ



No comments: