του Νίκου Oικονομίδη
Καθημερινή
31 Δεκεμβρίου 2011
Μπαίνοντας στον τρίτο και δυσκολότερο χρόνο της κρίσης, επικεντρώνομαι σε τρεις μόνο προτάσεις για το τι πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο και για το τι πρέπει να προσπαθήσουμε πάση θυσία.
Τι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία; Την έξοδο απ’ το ευρώ. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος.
Πέρα από τους σημαντικότατους πολιτικούς και εθνικούς λόγους που βάζουν την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, οι οικονομικοί λόγοι είναι εξίσου σημαντικοί.
Τι θα συμβεί αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ; Πρώτο, η Ελλάδα δεν θα πάει «πίσω στη δραχμή» με την παλιά ισοτιμία των 340,750 δραχμών ανά ευρώ άλλα στη Νέα Δραχμή (ΝΔΡ) με ισοτιμία 1.000 ΝΔΡ ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα (και πολλά ελληνικά παρόμοια) θα πουλιούνται ξαφνικά σχεδόν τρεις φορές πιο ακριβά από σήμερα. Οι Ελληνες θα γίνουν ξαφνικά 60% φτωχότεροι. Δεύτερο, η Ελλάδα, μην μπορώντας να δανειστεί από την Ε.Ε. ή από τις χρηματαγορές, θα τυπώσει μαζικά νέες δραχμές για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, με αποτέλεσμα τον υπερπληθωρισμό και μακροχρόνιες βλάβες της οικονομίας. Τρίτο, και πολύ σημαντικό, αναμένοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Ελληνες θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους (όσες λίγες έχουν μείνει) από τις τράπεζες φοβούμενοι την υποχρεωτική μετατροπή τους σε νέες δραχμές ποιος ξέρει με ποια ισοτιμία. Η συνεπόμενη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών (πριν ακόμα κυκλοφορήσει η νέα δραχμή) θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Αρα η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή. Αντίθετα, μέσα στο ευρώ η Ελλάδα δανείζεται με πολύ συμφέροντες όρους και της δίνεται χρόνος να ανάκαμψη.
Ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε πολύ στραβά και αναγκαστεί η Ελλάδα να φτάσει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, πάλι δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ. Αν γίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η Ελλάδα θα αποκοπεί εντελώς από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, και θα αναγκαστεί να δημιουργήσει πλεόνασμα στον δημόσιο τομέα. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν επώδυνες περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Ομως είναι πολύ καλύτερα να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μειώσει τον δημόσιο τομέα κατά 20-30% σαν αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, παρά να φτάσουμε στο χάος της διάλυσης των τραπεζών, στην περικοπή της αγοραστικής δύναμης όλων των Ελλήνων κατά 60%, και στον υπερπληθωρισμό αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment