Tuesday, June 7, 2011

Αγανακτισμένος! Κι εσείς;

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

7 Ιουνίου 2011

Αγανακτισμένοι κι εσείς; Οπως ο καθένας, άλλωστε. Οπως πιστεύουμε ότι το δικό μας δίκιο είναι ισχυρότερο από του συνομιλητή μας ή συνδιαμαρτυρόμενου. Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Στο απέραντο κεφενείο της πλατείας Συντάγματος, ανοικτό στους ουρανούς και στο όνειρο, όπως και σε άλλες πλατείες της χώρας, η καθεμιά και ο καθένας κατέρχεται με τη βεβαιότητα της γνώμης του. Και έτσι ακριβώς είναι: ο καθένας έχει το δίκιο του.

Όμως, το δίκιο καθενός χωριστά δεν φτιάχνει σύνθημα. Χρειάζεται ένας ελάχιστος κοινός τόπος ταύτισης. Η αποστροφή «κλέφτες» φάνηκε κατάλληλη, αθώα και... τηλεοπτική. Με την προϋπόθεση, καθόλου επιβεβαιωμένη αυτή, ότι δεν ξέρεις τίποτε για τον διπλανό σου. Ο κανόνας ευγένειας τηρείται: «Εξαιρούνται οι παρόντες!».

Εξάλλου, οι «αθώοι» πολίτες ισχυρίζονται ότι οι διοικούντες το κράτος και σήμερα κατηγορούμενοι για «κλοπή» δεν εξήγησαν επαρκώς ότι «το ταμείο είναι μείον»! Ούτε ότι πρέπει να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους από το κράτος. Ούτε ότι πρέπει να είμαστε, όλοι μας, πιο «τυπικοί» στις υποχρεώσεις μας, κυρίως φορολογικές. Ούτε ότι κάποιοι μεταξύ μας, τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλά, γιατί, κάποτε, είναι φίλοι, συγγενείς ή κάτι άλλο, επωφελήθηκαν περισσότερο από όσο εμείς από το σύστημα που έτρεξε την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Περισσότερα

No comments: