Sunday, June 26, 2011

Βάλτε πάτο στο βαρέλι

του Γ. Παπαϊωάννου

Το Βήμα

26 Ιουνίου 2011

Ο νέος υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το καινούργιο πακέτο φορολογικών µέτρων δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των µέτρων» .

∆εν έχουµε καµία αµφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αρκεί βεβαίως αυτές να συνοδεύονται από τις ανάλογες πράξεις.

∆ιότι «η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των µέτρων» δεν θα πρέπει να αφορά µόνο µια δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών. Πρωτίστως θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι θυσίες των φορολογουµένων, και κυρίως των µισθωτών, οι οποίοι καλούνται ακόµη µία φορά να σηκώσουν το µεγαλύτερο βάρος, θα πιάσουν τόπο. Και κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται όσο οι µαύρες τρύπες του ∆ηµοσίου παραµένουν ανοιχτές.

Σύµφωνα µε το µνηµόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση µε την τρόικα τον Μάιο του 2010, η εξυγίανση του ΟΣΕ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2011. Αντ’ αυτού, στο τέλος του πρώτου τριµήνου του 2011 ο ΟΣΕ (µε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έχασε περί τα 215 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή για το σύνολο του έτους οι ζηµιές του Οργανισµού θα είναι της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ.

Οσα δηλαδή προσδοκά να εισπράξει ο υπουργός Οικονοµικών από τη µείωση του αφορολογήτου (330 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από τα αυθαίρετα (300 εκατ. ευρώ), την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ. ευρώ) και την εισφορά αλληλεγγύης των ελεύθερων επαγγελµατιών (100 εκατ. ευρώ). Ολα αυτά τα χρήµατα όµως που θα εισπράξει (αν τα εισπράξει) το υπουργείο Οικονοµικών θα τα ρίξει στη µαύρη τρύπα του ΟΣΕ, που εξακολουθεί να λειτουργεί κόντρα σε κάθε επιχειρηµατική λογική, όταν το πρώτο τρίµηνο του 2011 για να πραγµατοποιήσει έσοδα της τάξεως των 60 δισ. ευρώ δαπάνησε 275 εκατ. ευρώ! Εκ των οποίων η µισθολογική δαπάνη αφορά τα 55 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα

No comments: