Monday, June 27, 2011

Παράγκας διάλογοι

του Μιχάλη Τσιντσίνη

Τα Νέα

27 Ιουνίου 2011

Τη φτιάξη την είχαμε ανθιστεί... Κανείς δεν εξεπλάγη. Ολοι ήξεραν ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα το παίζουν οι παράγοντες. Η έκπληξη ήταν ότι το κράτος μπόρεσε επιτέλους να συναντηθεί με αυτή την πραγματικότητα. Μπόρεσε να υποδυθεί τη δυτική δημοκρατία και να αποκαλύψει θεσμικώς το αυτονόητο.

Ενα παράπλευρο όφελος αυτής της σπάνιας αφύπνισης είναι οι απομαγνητοφωνήσεις των συνακροάσεων της ΕΥΠ. Στον αφοσιωμένο αναγνώστη η δικογραφία αυτή προσφέρεται ως μυθιστορηματική ανατομία του σύγχρονου Ελληνα. Ως έπος που διηγείται με λαγαρή προφορικότητα το αξιακό σύστημα του έθνους: την επιδίωξη του εύκολου κέρδους, την κουτσαβάκικη επιτηδειότητα, την παραβατικότητα ως μαγκιά.

Η σημασία αυτών των διαλόγων φαίνεται και από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Δεν ακούει κανείς μόνο Περούκες, Πιρούνες και Κιλοτάκηδες. Ακούει τον υπόκοσμο να συνομιλεί με τους γόνους του παλαιού πλούτου. Ακούει τα παιδιά των εφοπλιστών - της κάστας που αυτοπροβάλλεται ως «αστική τάξη» - να μιλούν την ίδια γλώσσα με τη λουμπεναρία των αποδυτηρίων.

Περισσότερα

No comments: