Sunday, June 26, 2011

Ελληνικές ευθύνες, ευρωπαϊκή δυσπιστία

του Ναπολέοντος Μαραβέγια

Ελευθεροτυπία

26 Ιουνίου 2011

Περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ετέθη το ζήτημα της εκδήλωσης της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, οι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται από διστακτικές έως απρόθυμες να θυσιάσουν ένα ελάχιστο μέρος της ευημερίας τους προκειμένου να βοηθήσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Προφανώς, ιδιαίτερα η χώρα μας δεν ήταν άμοιρη των ευθυνών για τη δημοσιονομική εκτροπή και την καταβαράθρωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, που την οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας αναγκάζοντάς την να ζητήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ανευθυνότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που προσέφερε η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, ορθώς αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια, όμως, όταν η Ελλάδα παραδέχθηκε τη δική της ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας της και μάλιστα άρχισε να παίρνει διορθωτικά μέτρα, η ευρωπαϊκή στήριξη έπρεπε να εκδηλωθεί με μεγαλύτερη γενναιοδωρία και αποφασιστικότητα προκειμένου όχι μόνο να αποτραπεί ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας αλλά και η πιθανή κατάρρευση του ευρώ λόγω της ελληνικής κατάρρευσης.

Είναι βέβαιο ότι οι εκλογικοί υπολογισμοί πρυτάνευσαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, καθώς στη σημερινή πολιτική συγκυρία φαίνεται να έχουν εκλείψει οι ηγέτες μακράς πνοής, οι οποίοι δημιούργησαν το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς συνεχή προσφυγή στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης προκειμένου να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον των λαών τους.

Περισσότερα

No comments: