Tuesday, August 30, 2011

Η μόνη διέξοδος

του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Τα Νέα

30 Αυγούστου 2011

«Εδώ που φτάσαμε, τι πρέπει να γίνει; Είναι λύση οι εκλογές;». Τους τελευταίους μήνες ακούω συνεχώς αυτό το ερώτημα. Και το οποίο, κακά τα ψέματα, απασχολεί ολόκληρη την πολιτική τάξη - μάρτυράς μου η σχετική ζύμωση και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ...

Εύλογη απορία. Μπορεί να πέσαμε έξω, μπορεί να χρεοκόπησε η πολιτική που υποτίθεται ότι θα μας έσωζε, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τον τόπο να διαλυθεί.

Είναι λύση, λοιπόν, οι εκλογές; Κατηγορηματικά, όχι. Διότι αν οι εκλογές αποτελούσαν λύση από μόνες τους, τότε θα ψηφίζαμε κάθε Κυριακή και θα λύναμε όλα μας τα προβλήματα.

Οι εκλογές, όμως, είναι διέξοδος. Η μόνη διέξοδος στον ορίζοντα. Διότι η κατάρρευση δεν μπορεί να συνεχιστεί και διότι στη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα η συναίνεση πλέον δεν αρκεί.

Χρειάζεται κάτι άλλο. Χρειάζεται συνεργασία. Ευρεία συνεργασία. Συνεργασία ακόμη και κυβερνητική όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», όπως εκφράστηκε πρόσφατα π.χ. στον νόμο για τα ΑΕΙ.

Μια τέτοια συνεργασία θα δώσει άραγε τη λύση; Δεν το ξέρω. Και ούτε το θεωρώ εύκολο ή απλό. Ξέρω, όμως, ότι όλες οι άλλες λύσεις είτε απέτυχαν είτε αποκλείεται να προκύψουν. Ως εκ τούτου, πιστεύω ειλικρινά ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη προοπτική.

Περισσότερα

No comments: