Tuesday, October 25, 2011

Όλο και πιο κοντά η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός

του Μανώλη Σπινθουράκη

Το Βήμα

25 Οκτωβρίου 2011

Ένα «σκληρό πόκερ» ανάμεσα στους ευρωπαίους τραπεζίτες και την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν και κατά πόσο θα ακολουθήσει μια «σκληρή αναδιάρθρωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, βρίσκεται εν εξελίξει στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα πόκερ με «μπλόφες» , με «ρελάνς» και με κλειστά χαρτιά, που στην παρούσα φάση απαγορεύει κάθε πρόβλεψη για τους πιθανούς χαμένους και τους κερδισμένους της παρτίδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν θέσει στόχο να πειθαναγκάσουν τις τράπεζες στην επίτευξη μιας συμφωνίας βάσει της οποίας θα αποδεχθούν να χάσουν περί το 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν. Προς τον σκοπό αυτό, και υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές εξηγούν στην παρούσα φάση στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι αν δεν αποδεχθούν τώρα απώλειες της τάξεως του 50%, κινδυνεύουν αργότερα να χάσουν το 100%.

Και όχι μόνον αυτό: Ενώ με βάση την πρόταση της 21ης Ιουλίου - η οποία ως γνωστό προέβλεπε «κούρεμα» της τάξεως του 21% - το υπόλοιπο 79% ήταν τρόπον τινά εγγυημένο από την ευρωζώνη με ένα ποσό της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, στην παρούσα πρόταση δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή εγγύηση για το υπόλοιπο 50%.

Περισσότερα

No comments: