Wednesday, October 26, 2011

Η επόμενη μέρα

της Ελιζας Παπαδάκη

Τα Νέα

26 Οκτωβρίου 2011

Τώρα φτάσαμε πια πραγματικά στην «ώρα μηδέν» για τη χώρα μας. Η πτώχευση του ελληνικού κράτους δεν κατορθώθηκε να αποτραπεί. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι χθες διαθέσιμες πληροφορίες, η απόφαση να περικοπεί πολύ η αξία των ελληνικών κρατικών τίτλων φέρεται ήδη ειλημμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από ό,τι φαίνεται, θα εξαιρεθούν μόνον οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στα κράτη της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ.

Η σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής παραμένει ωστόσο απολύτως κρίσιμη για εμάς. Διότι θα προσδιορίσει σε ποιο βαθμό θα προστατευθεί η ελληνική οικονομία από την κατάρρευση μετά το σφοδρό πλήγμα που θα υποστεί: πριν απ’ όλα με ποιους τρόπους και με πόσους πόρους θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται ώστε να μη στεγνώσει εντελώς από ρευστότητα (εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα νομιμοποιείται πια να δέχεται ελληνικούς κρατικούς τίτλους ως ενέχυρο για να αναχρηματοδοτεί τις εγχώριες τράπεζες∙ επανειλημμένα το έχει εξηγήσει ο Τρισέ, γι’ αυτό άλλωστε αντιτασσόταν σε κούρεμα τέτοιας έκτασης, αδύνατο να το αποδεχθούν «εθελοντικά» οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα).

Αλλά γνωρίζουμε ότι οι εγχώριες επιπτώσεις από την επιβολή της απομείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι σήμερα το μείζον πρόβλημα των ευρωπαίων ηγετών: πολύ περισσότερο έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τον κίνδυνο «μετάδοσης» μιας αδυναμίας πληρωμών σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, άμεσα στη μεγάλη Ιταλία που δέχεται την επίθεση των αγορών σε συνθήκες εσωτερικής πολιτικής παράλυσης, τις απειλές για την επιβίωση εντέλει της Νομισματικής Ενωσης και του ευρώ. Συνειδητοποιώντας τους εντεινόμενους κινδύνους, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε πια να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Ταμείου σε επίπεδα πάνω από ένα τρισ. ευρώ, μάθαμε χθες. Μένει να δούμε πώς θα κατανεμηθούν, τι θα περισσέψει για εμάς.

Περισσότερα

No comments: