Wednesday, February 29, 2012

Ρουάντα και Ελλάδα

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

29 Φεβρουαρίου 2012

Τις παλιές καλές εποχές στην Ελλάδα έλεγαν: «Δεν είμαστε Ρουάντα». Σήμερα στην Ρουάντα λένε: «Προς Θεού μη γίνουμε Ελλάδα»! Αυτό δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή. Ξεπερνώντας το μαρτυρικό της παρελθόν η Αφρικανική αυτή χώρα πού μέχρι πρόσφατα ήταν στον προθάλαμο της Κόλασης παρουσιάζει τα τελευταία έτη επιδόσεις σε καίριους οικονομικές δείκτες που είναι πολύ ανώτεροι από τους αντίστοιχους της Ελλάδας.

Η σύγκριση με την Ρουάντα δεν είναι τυχαία. Χρόνια τώρα στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μία βιομηχανία παραπληροφόρησης που προσπαθεί να αποδώσει την υπανάπτυξη της χώρας στα «μαρτύρια της Ρωμιοσύνης» (Κατοχή, Εμφύλιος, Άλωση της Πόλης, κάθοδος των Δωριέων κλπ). Όμως όλα αυτά ωχριούν μπροστά στα μαρτύρια που πέρασε τα τελευταία έτη η Αφρικανική χώρα.H χώρα αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή από την γενοκτονία περίπου 700.000 Τούτσι το 1994.Με την μεσοαστική της τάξη εξοντωμένη και με την υποδομή της κατεστραμμένη από τον εμφύλιο κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η Αφρικανική χώρα θα μπορούσε να αναστηθεί.

Κι όμως. Μέσα σε διάστημα 20 ετών η Ρουάντα όχι μόνο ανακάμπτει αλλά έχει αρχίσει να ξεπερνάει και την Ελλάδα σε καίριους οικονομικούς δείκτες. Έτσι όσον αφορά τον κρίσιμο δείκτη της ευκολίας λειτουργίας επιχειρήσεων, η Ρουάντα βρίσκεται στην θέση 45 της παγκόσμιας κατάταξης ενώ η Ελλάδα στην θέση 100! Για να στήσεις μία επιχείρηση στην Ρουάντα χρειάζεσαι 3 ημέρες 2 διαδικασίες ενώ και το κόστος ανέρχεται στο 4% του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα χρειάζεσαι 10 ημέρες,10 διαδικασίες και το κόστος ανέρχεται στο 20% του κεφαλαίου (χωρίς τις «μίζες» φυσικά). Επίσης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της η Ρουάντα βρίσκεται στην θέση 70 στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας ενώ η Ελλάδα στην θέση 90!

Περισσότερα

No comments: