Wednesday, February 29, 2012

Συντελεστές αδικίας στη φορολόγηση

του Πάσχου Μανδραβέλη

Καθημερινή

29 Φεβρουαρίου 2012

«Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20% εξετάζει» κοινή επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Ετσι, θα έχουμε φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματα από μερίσματα 25%, από τόκους καταθέσεων 10%, από ενοίκια 20% και από την εργασία μέχρι 45%. Και να σκεφθεί κανείς ότι σκοπός αυτής της επιτροπής είναι η... απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ενα μεγάλο καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Επιχείρησε να κάνει πράξη τη φορολογική δικαιοσύνη. Ενοποίησε όλα τα εισοδήματα σε μία κλίμακα, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες όπως ακριβώς λέει το Σύνταγμα: «Οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Δεν λέει πουθενά ότι συνεισφέρουν αναλόγως της πηγής των εισοδημάτων τους.

Τώρα, κοινή συναινέσει των τριών κομμάτων, το πολιτικό σύστημα άρχισε να μοιράζει δωράκια σε ομάδες πληθυσμού, και δη στους εύπορους. Ετσι, ένας εργαζόμενος που κερδίζει 100.000 τον χρόνο θα πληρώσει φόρο 40.000 περίπου ευρώ, ενώ κάποιος που εισπράττει ενοίκια 100.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει φόρο 20.000 ευρώ. Ωραία κίνητρα για δουλειά: η εργασία που φέρνει ανάπτυξη θα επιβαρύνεται διπλά από τις αποδόσεις των νεκρών επενδύσεων σε ντουβάρια.

Περισσότερα

No comments: