Wednesday, April 25, 2012

Τα περιθώρια μιας τελευταίας ευκαιρίας

του Αλέξη Παπαχελά

Καθημερινή

25 Απριλίου 2012

Δύο ερωτήματα έρχονται και ξανάρχονται στις συζητήσεις όσων ανησυχούν για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Το πρώτο είναι: «Τι περιθώρια επιβίωσης έχουμε, αν εισέλθουμε σε μια περίοδο αστάθειας, ακυβερνησίας ή επικράτησης ακραίων θέσεων από την επόμενη κυβέρνηση;». Και το συνακόλουθό του: «Υπάρχει περίπτωση να μας διώξουν από το ευρώ μέσα σε λίγους μήνες;».

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρέπει, όμως, να είναι ειλικρινής, χωρίς να τίθεται εκβιαστικά σε ένα κόσμο που έχει κουραστεί από την αναντιστοιχία μεταξύ των σκληρών διλημμάτων που θέτουν οι πολιτικοί και της ανύπαρκτης προσπάθειάς τους να πείσουν ότι έχουν αλλάξει.

Πρέπει, λοιπόν, να πούμε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος, όπως για παράδειγμα μιας νέας -τελειωτικής αυτήν τη φορά- εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, που θα μας έβαζε άμεσα στον δρόμο της Αργεντινής. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν επικρατήσει χάος ή ακυβερνησία επί πολλές ημέρες ή αν σημειωθεί μια δραματική διακοπή της σχέσης της χώρας με τους δανειστές της. Οσοι νομίζουν ότι ένας περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα αποτελούσε λύση, υποτιμούν τη διεθνή εμπειρία και τους ασύλληπτους κινδύνους οι οποίοι απορρέουν από μια τέτοια κίνηση. Αν, ο μη γένοιτο, κάτι τέτοιο συμβεί, το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, γιατί μόνο αυτή μπορεί να συνεχίσει την «παροχή οξυγόνου» στις ελληνικές τράπεζες.

Περισσότερα

No comments: