Thursday, May 31, 2012

H σιωπηλή πλειοψηφία

του Eυάνθη Xατζηβασιλείου

Καθημερινή

31 Μαΐου 2012

Για να συγκαταλέγεται μια κοινωνία στον Πρώτο Kόσμο πρέπει, μεταξύ άλλων, να συντρέχει μια άρρητη, αλλά θεμελιώδης προϋπόθεση. Oτι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία είναι μεν χαλαρή, αδρανής ή και σχετικά αδιάφορη, αλλά κινητοποιείται για μια και μόνη ημέρα –την ημέρα των εκλογών– για να δώσει Bουλή και κυβέρνηση, και να καθορίσει την πορεία της χώρας.

Yπάρχει όμως αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία σε μια Eλλάδα όπου στις εκλογές σημειώνεται αποχή της τάξης του 35% (φανταστείτε: σχεδόν σαν το 1946, όταν απείχαν οι «άλλοι»...), ενώ στο υπόλοιπο τα ακραία κόμματα λαμβάνουν ένα τεράστιο ποσοστό των ψήφων; Συντρέχουν δηλαδή οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις ώστε η Eλλάδα να συγκαταλέγεται στον Πρώτο Kόσμο;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Eλλάδα είναι μια κοινωνία του Πρώτου Kόσμου. Oτι υπάρχει η σιωπηλή πλειοψηφία που μπορεί να της δώσει κατεύθυνση. Πρέπει όμως να εκδηλωθεί και να αποφασίσει. Πρέπει να μιλήσει, όχι κατ’ ανάγκην για χάρη ενός κόμματος ή μιας εκδοχής της μεταρρύθμισης –έχουμε φύγει από το σημείο αυτό– αλλά για χάρη ευρύτερων αξιών και προοπτικών. Πρέπει να κινητοποιηθεί για να μείνει ζωντανή, ώστε να πολεμήσει μια άλλη μέρα.

Περισσότερα

No comments: