Sunday, August 18, 2013

O κύκλος πιστωτή - οφειλέτη

του Ιάσονα Μανωλόπουλου

Καθημερινή

18 Αυγούστου 2013

Εχει περάσει ένα έτος από την προηγούμενη ανάλυση του κύκλου οφειλέτη - πιστωτή στον οποίο τοποθετείται χρονικά η Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πιο επίκαιρη ανάγνωση. Τα στάδια στον κύκλο οφειλέτη - πιστωτή είναι τα εξής:

1. Πρόθυμοι δανειστές – πρόθυμοι δανειολήπτες.

Τράπεζες και επενδυτές δανείζουν με φιλοκυκλικό τρόπο, επιδιώκοντας την αποκόμιση κερδών. Η Ελλάδα απολαμβάνει βραχυπρόθεσμη μεταβίβαση πλούτου μέσω δανεισμού και διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., με τίμημα την απώλεια ανταγωνιστικότητας, καθώς το υπερτιμημένο νόμισμα καθιστά τη βιομηχανική δραστηριότητα λιγότερο επικερδή. Σε εκείνη τη φάση, το βιοτικό επίπεδο είχε αυξηθεί εντυπωσιακά και ταχύτερα από την παραγωγικότητα, η οποία στην πραγματικότητα έφθινε. Αυτή η φάση ολοκληρώθηκε το 2009.

2. Κρίση χρέους και «διάσωση» από κοινοπραξία δανειστών.

Ακολουθεί διάσωση από τους δανειστές (Ε.Ε.), με σκοπό να προστατεύσουν τα αρχικά δάνεια. Σκοπός των οφειλετών (Ελλάδα) είναι να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών και να διατηρήσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς και το υφιστάμενο βιοτικό επίπεδο. Με την απόπειρα των δανειστών να μοιραστεί το βάρος της προσπάθειας, πιστωτές και οφειλέτες νιώθουν εξίσου θύματα: Ελληνες και Γερμανοί ψηφοφόροι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, είτε γιατί η χώρα-αποδέκτης προχωρεί σε λιτότητα είτε αξιώνοντας αντίστοιχα ότι η διάσωση είναι άδικη.

Περισσότερα

No comments: