Thursday, September 26, 2013

Αριστείδης Χατζής: «Όχι σαν την ΕΡΤ»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γεωργίου

Protagon.gr

26 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθήματα, εξετάσεις, εγγραφές πρωτοετών, ανανεώσεις εγγραφής, ορκωμοσίες πτυχιούχων και οποιαδήποτε εκπαιδευτική και διοικητική δραστηριότητα που πρέπει να συνοδεύει κάθε Πανεπιστήμιο της χώρας κάθε Σεπτέμβρη, για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ισχύει. Αυτή η πρωτοφανής αλλά ίσως δικαιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου δημιούργησε απορίες και φόβο σε χιλιάδες σπουδαστές. Ο Αριστείδης Χατζής, Αν. Καθηγητής στο Ε.Κ.Π.Α και δραστήριος blogger, ήταν από τους πρώτους εκπαιδευτικούς που επιχείρησε μέσω του blog του να καθησυχάσει άμεσα χιλιάδες αγωνιούντες φοιτητές για το τι μέλει γενέσθαι, καθότι κανένας επίσημος φορέας δεν μπορεί γιατί, απλούστατα, δεν λειτουργεί.

Ποια ήταν για σας τα πιο επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση της Συγκλήτου;

Στα πλαίσια της κινητικότητας/διαθεσιμότητας/απολύσεων (θα δούμε τελικά τι απ’ όλα είναι) η κυβέρνηση κατάργησε με κοινή υπουργική απόφαση (Υπ. Παιδείας και Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης) 1.349 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό σε 8 πανεπιστήμια. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη το ΕΚΠΑ όπου καταργήθηκαν συνολικά 498 θέσεις. Βέβαια είχαν προηγηθεί δύο άλλα μεγαλύτερα πλήγματα: η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης τα τελευταία τρία χρόνια και οι μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των μελών ΔΕΠ, μεγαλύτερες από άλλους δημόσιους λειτουργούς και δημοσίους υπαλλήλους γιατί οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είχαν πάρει τις μεγάλες αυξήσεις της περιόδου των παχέων αγελάδων (2004-2009) που έλαβαν άλλοι κλάδοι του δημοσίου. Οι άθλιοι μισθοί, η αδυναμία χρηματοδότησης της έρευνας (δεν έχουμε πλέον πρόσβαση ούτε καν στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά), η φυγή συναδέλφων και φοιτητών στο εξωτερικό και τώρα η απόλυση σχεδόν 500 υπαλλήλων (στην περίπτωση του ΕΚΠΑ) έχει δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση στο πανεπιστήμιο. Η απόφαση της Συγκλήτου πρέπει να ειδωθεί μέσα σ’ αυτό το κλίμα.

Προσωπικά έχω σοβαρές αντιρρήσεις με αυτή την απόφαση αλλά κατανοώ γιατί ελήφθη. Πιστεύω όμως ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να κλείνει σε καμία περίπτωση. Όταν κλείνει τιμωρούνται πάντα τα ίδια άτομα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές. Τα άτομα δηλαδή που υποφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε από την παθογένεια του πανεπιστημίου έχοντας ταυτόχρονα τις μικρότερες ευθύνες γι’ αυτήν. Επιπλέον η εικόνα ενός κλειστού πανεπιστημίου είναι απαράδεκτη σε μια φιλελεύθερη δημοκρατική κοινωνία.

Περισσότερα

No comments: