Tuesday, October 23, 2012

Χατζής: Η σκληρή λιτότητα θα αποτύχει αν δεν συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις. Όχι στις οριζόντιες περικοπές.

Συνέντευξη στη Zωή Λεουδάκη

Voice of America/Φωνή της Αμερικής

23 Οκτωβρίου 2012

O Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετείχε στο Συνέδριο του Ινστιτούτου CΑΤΟ στην Ουάσιγκτον για την κρίση στην Ευρώπη και το κοινωνικό κράτος.

VOA: Καλωσορίσατε στην Ουάσιγκτον. Στην ομιλία σας αναφερθήκατε στην ελληνική κρίση. Ποια νομίζετε ότι μπορεί να είναι μερικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπισή της;

​​Α. Χατζής: Για μένα το πιο σημαντικό και μοναδικό που δεν έχει γίνει είναι οι μεταρρυθμίσεις. Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος. Και αν υπάρχει μια μεταρρύθμιση, μία, την οποία θα επέλεγα ως την πιο σημαντική, είναι το άνοιγμα της αγοράς. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, μία λάθος αντιμετώπιση των ελλήνων και των ελίτ, αλλά και των πολιτών. Από που έρχεται ο πλούτος; Από τα δάνεια; Από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από το κράτος το οποίο θα επενδύσει; Όχι, έρχεται από την αγορά. Πρέπει να υπάρχει μια αγορά που να λειτουργεί. Ε, λοιπόν αυτή η αγορά δεν υπάρχει, γι’ αυτό έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει μια ιδιωτική αγορά να τους προσλάβει.

VOA: Υπάρχουν όμως πολλές αντιδράσεις. Πως μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν;

Α. Χατζής: Αγορά σημαίνει ανταγωνισμός. Εφόσον λειτουργεί καλά η αγορά και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός όλοι θα πρέπει να αποδείξουν σ’ αυτόν του οποίου ζητάνε τα χρήματα ότι του προσφέρουν αυτό το οποίο αναζητά και αξίζει τα χρήματά του. Αυτό είναι δύσκολο. Τον ανταγωνισμό τον μισούν πάρα πολλοί. Κατ’ αρχήν τον μισούν ο επιχειρήσεις. Μια μεγάλη επιχείρηση με ένα μεγάλο μερίδιο στη αγορά θέλει να το διατηρήσει, δεν θέλει ανταγωνισμό, θέλει να τον αποφύγει. Ποιοι πρέπει να είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων; Πρέπει να είναι κυρίως οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν μια ανοικτή αγορά που ν’ αρχίσει να λειτουργεί και επιτέλους να μπορούν να βρουν δουλειά. Αλλά το θέμα είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν το συμφέρον για μια ανοικτή αγορά δεν το καταλαβαίνουν, δεν το γνωρίζουν, διότι είναι τέτοια η παραπληροφόρηση κατά της ανταγωνιστικής αγοράς στην Ελλάδα, από αυτές τις ομάδες (τις οποίες δεν συμφέρει μια ελεύθερη αγορά), που ακόμα και η απαραίτητη πληροφόρηση είναι ελάχιστη.

Περισσότερα

Άκουσε ολόκληρη την συνέντευξη

Διάβασε επίσης

Το συνέδριο του Cato Institute

No comments: