Wednesday, October 19, 2011

Κι αν πέσει;

του Τάσου Τέλλογλου

Protagon.gr

19 Οκτωβρίου 2011

Τα συμφέροντα των τραπεζών δεν ταυτίζονται πάντα με το συμφέρον της χώρας είπε χθες ο Γ.Παπανδρεου και θύμισε ότι η νεκροφάνεια των τραπεζών δεν οφείλεται μόνο στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, όποιο και να’ναι,αλλά και στα θαλασσοδάνεια των τραπεζών σε μεγάλες εταιρείες –ο Παπανδρέου θύμισε την περίπτωση ΑΛΤΕΡ και τα 550 εκατομμύρια που έδωσαν όλες οι τράπεζες την ώρα που αρνούνται λίγα ψίχουλα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι των τραπεζών τα δίνουν όλα ενάντια σε ένα μεγάλο κούρεμα. Έχουν υπολογίσει ότι για κάθε 100 δις χρέους που θα μας «κουρεύουν» θα χρειάζονται 44 δις ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση ταμείων και τραπεζών. Είναι φανερό ότι όσο βαθύτερο είναι το κούρεμα τόσο δυσκολότερη θα είναι η «επόμενη μέρα» για εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και για αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματά τους έξω.

Και λοιπόν; Γιατί πρέπει να υπάρχουν όλοι αυτοί επιχειρηματικά την «επόμενη μέρα»; Μα για να μην περάσει στα «ξένα χέρια» η δημόσια και ιδιωτική περιουσία θα πουν κάποιοι. Και αν πέσει, τι κακό έχει αυτό για τον καταναλωτή και τον πολίτη;

Περισσότερα

No comments: