Το Βήμα
25 Νοεμβρίου 2011
Οι μειώσεις στους μισθούς και συντάξεις τις οποίες έφερε το «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι πολύ πιο ήπιες, αν η κυβέρνηση ήταν συνεπής προς τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή να μειώσει ως το 2013 κατά 25% το διοικητικό κόστος της γραφειοκρατίας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επέμεινε στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για μείωση της γραφειοκρατίας και τον συνέδεσε με τις προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης.
«Εχουμε αποκωδικοποιήσει κρίσιμες διοικητικές διαδικασίες», επισήμανε. «Εχουμε αποτιμήσει το διοικητικό φόρτο που προκαλείται απ' αυτές κι έχουμε θέσει ως στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης κατά 25% έως το 2013, το αργότερο».
Η κυβέρνηση παράδεχεται και επίσημα πλέον ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ, όταν κατά μέσο όρο σε άλλες χώρες τις Ευρώπης φτάνει στο μισό, δηλαδή στο 3,5%.Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα διοικητικά βάρη στην Ελλάδα ανέρχονται για την ακρίβεια σε 6,8% του ΑΕΠ.
Αν το πρόγραμμα για το οποίο είχε δεσμευθεί η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ολοκληρωθεί, είχαν διαμορφωθεί δηλαδή οι προυποθέσεις για τη μείωσή της γραφειοκρατίας κατά 25% ως το 2012 που ήταν η αρχική δέσμευση, τότε η αύξηση του εθνικού ΑΕΠ θα ήταν 2,5%.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment