Friday, September 30, 2011

HSBC: «Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ;»

Το Βήμα
30 Σεπτεμβρίου 2011

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε την έξοδό της από την ευρωζώνη κάτι που θα συνεπαγόταν και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνέπειες σύμφωνα με την HSBC Bank plc, θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

1. Η ονομαστική αξία του ενεργητικού και παθητικού του τραπεζικού συστήματος θα επανυπολογίζονταν εκ νέου προκειμένου να υποτιμηθεί το νόμισμα.

2. Θα είχαμε ελέγχους των κεφαλαίων τόσο λόγω του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, όσο και για να περιοριστούν οι ημερήσιες αναλήψεις χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ.

3. Η χρεοκοπία δεν θα εξάλειφε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, αφού το ισοζύγιο θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτήν που προβλέπει το σχέδιο της τρόικας. Υποθέτοντας πως κάτι τέτοιο είναι πολιτικά ανέφικτο, η κεντρική τράπεζα θα αναλάμβανε την νομισματοποίηση του χρέους, δηλαδή θα τύπωνε χρήμα.

Περισσότερα

No comments: