Friday, September 30, 2011

Η φορολογία της ακίνητης περιουσίας

του Στέφανου Μάνου

Καθημερινή
30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο κ. Πάγκαλος έθιξε ένα ζήτημα που αφορά πάρα πολλούς πολίτες. Εξήγησε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως απέκτησε από κληρονομιά σημαντική ακίνητη περιουσία που, ενώ δεν του αποδίδει εισόδημα, τον υποχρεώνει να πληρώσει το νέο χαράτσι του κ. Βενιζέλου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Πάγκαλος, ναρκισσευόμενος ως συνήθως, δεν σκέφτηκε και όσους άλλους βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη θέση. Περιορίστηκε στην εξιστόρηση της δικής του υπόθεσης ως να ήταν μοναδική. Δεν φάνηκε να τον απασχολούν οι απλοί άνθρωποι, για τους οποίους η απειλή φυλάκισης είναι πραγματική.

Πριν από 18 μήνες έγραψα στην εφημερίδα «Εστία» για τις οδυνηρές συνέπειες του παρανοϊκού ΦΜΑΠ με συντελεστή 2%, έμπνευσης του κ. Παπακωνσταντίνου. Για τον ΦΜΑΠ δεν μίλησε ο κ. Πάγκαλος επειδή προφανώς δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό ειδοποιητήριο. Η κατοχή ακινήτου σε περιοχή υψηλής αντικειμενικής αξίας δεν είναι δηλωτική της φοροδοτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη. Αν η αγορά είναι πρόσφατη, τότε προφανώς ο ιδιοκτήτης μάλλον έχει τέτοια ικανότητα. Αν όμως είναι παλαιά, τότε η φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον επιβαλλόμενο ΦΜΑΠ.

Μπορεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να νομίζουν ότι με τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πιαστούν «οι έχοντες και κατέχοντες» που φοροδιαφεύγουν. Για να συγκαλυφθεί δηλαδή η ανικανότητα τους να κάνουν στοιχειωδώς καλά τη δουλειά τους δεν διστάζουν να επιβάλουν έναν νόμο διώκτη ξένων επενδύσεων και απολύτως άδικο απέναντι σε πάρα πολλούς φορολογουμένους. Θα ήταν πολύ πιο πρακτικό, αλλά και δίκαιο και έντιμο να αναζητηθούν οι πρόσφατες αγορές ακινήτων υψηλής αξίας και να ζητηθεί από τους αγοραστές να δικαιολογηθεί η πηγή των χρημάτων.

Τελείωνα το άρθρο μου με μια συγκεκριμένη πρόταση που ανταποκρίνεται σε παρόμοια ρύθμιση που πιστεύω ισχύει στη Γαλλία όπου και εκεί έχουν φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση περιορίζεται τόσο ώστε το άθροισμα φόρου εισοδήματος και φόρου ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το 50% του δηλούμενου εισοδήματος.

Περισσότερα

No comments: