Wednesday, March 28, 2012

Παραλείψεις και λάθη

του Πάνου Καζάκου

Τα Νέα

28 Μαρτίου 2012

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές επιβάλλεται να συζητήσουμε μερικές αντιλήψεις για την κρίση (και τις αιτίες της) για να τελειώνουμε με διάφορους μύθους που εμφανίζονται με ψευδοεπιστημονικό περίβλημα.

Παρακάμπτοντας δύσβατα θέματα, όπως αυτά που σχετίζονται με θεσμούς ή θεμελιώδεις αξίες της «ελίτ» και του έθνους, θα επικεντρωθώ σε μιαν αντίληψη που διαπερνά την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία: Σύμφωνα με αυτήν, η κρίση οφείλεται στη λιτότητα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα. Την πρόβαλε πρόσφατα η κ. Κατσέλη όταν υποστήριξε ότι καταλήξαμε στο πρώτο Μνημόνιο γιατί... δεν εφαρμόστηκε επεκτατική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική (κεϊνσιανού τύπου) για να αναθερμανθεί η οικονομία.

Το επιχείρημα συνυφαίνεται δυσδιάκριτα με άλλες ιδέες για επιστροφή στη δραχμή για να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς του Μνημονίου, του πρόσφατου Δημοσιονομικού Συμφώνου κ.λπ. Αυτό βέβαια θα συνεπαγόταν επιστροφή στο παρελθόν - στο ιδιότυπο Μαχαγκόνι της Μεταπολίτευσης.

Τι παραβλέπουν όσοι σήμερα αναπαράγουν δημόσια αυτή την αντίληψη; Οχι λίγα.

Παραβλέπουν, κατ' αρχάς, την ιστορική εμπειρία. Υπενθυμίζω ότι το 2009 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εφάρμοσε επεκτατική πολιτική αυξάνοντας τις δαπάνες και αφήνοντας τα φορολογικά έσοδα να μειωθούν. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπεραντέδρασε λόγω της προοπτικής εκλογών που μετέτρεψε εξαρχής το 2009 σε προεκλογικό έτος.

Περισσότερα

No comments: