Friday, March 30, 2012

Μισές δουλειές, διπλά έξοδα

του Πάσχου Μανδραβέλη

GK

Μάρτιος 2012

Σε ένα κράτος που μοίραζε λεφτά, όχι ανάλογα με τις ανάγκες, ούτε με κάποιο σχεδιασμό, όλοι ήξεραν πως η επιβίωση ή ο πλουτισμός δεν έχει σχέση με την δουλειά.


Η Σουηδία είναι πληθυσμιακά ισοδύναμη με την Ελλάδα. Έχει 9,5 περίπου εκατομμύρια κατοίκους κι ζηλευτό κράτος πρόνοιας. Κι όμως: η Σουηδία ξοδεύει τα μισά περίπου λεφτά για φάρμακα. Το 2009, η Ελλάδα ξόδεψε 8,4 δισ. ευρώ ενώ η Σκανδιναβική αυτή χώρα ξόδεψε 4,1 δισ.

Η Φιλανδία, σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ έχει το καλύτερο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη ένα από τα χειρότερα. Κι όμως: αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών η χώρα μας έχει τους διπλάσιους δασκάλους και καθηγητές δευτεροβάθμιας από την μακρινή αυτή χώρα του βορρά.

Με όποιον δείκτη αποδοτικότητας δημόσιων δαπανών κι αν μετρηθεί η χώρα μας πάντα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης των 27 με τις πρώην χώρες του «υπαρκτού» να πλησιάζουν ταχύτατα, αν δεν μας έχουν ξεπεράσει. Γι’ αυτή την κατάσταση η ελληνική δημοσιογραφία ασπαζόταν ένα μόνο επιχείρημα, που καλλιεργούσαν για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους οι συνδικαλιστές. Όλα τα προβλήματα αναγόταν στην έλλειψη χρημάτων. Ήταν ένα πρόχειρο, αβαθές κι ατεκμηρίωτο επιχείρημα. Κάθε φορά που οι δείκτες σταθμίζονταν βρίσκαμε υψηλές δαπάνες με χαμηλό αποτέλεσμα. Έτσι η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών Υγείας ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (πάνω από 10%), αλλά η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ) σε ό, τι αφορά την πρόσβαση των πολιτών. Έχει γεμίσει νοσοκομεία όλη η επικράτεια και δημόσια υγεία δεν υπάρχει. Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών στην υγεία· άνω του 50%.

Περισσότερα

No comments: