Saturday, March 10, 2012

Κι οι έλληνες ομολογιούχοι;

του Δημήτρη Καμπουράκη

Protagon.gr

10 Μαρτίου 2012

Ρώτησα πολιτικό παράγοντα που γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του PSI, τι θα γίνει με τους συμπατριώτες μας που ως φυσικά πρόσωπα κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ενδιαφέρθηκα, διότι είχα μιλήσει μ’ έναν εκπρόσωπο του συλλόγου που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν από την περιουσία τους. Είχα επίσης πολλές παρόμοιες οχλήσεις από απλούς ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο. Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε απόγνωση, διότι οι εκπρόσωποι τους δεν έχουν καταφέρει ως σήμερα να συναντηθούν με κανέναν επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών, για να μάθουν τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας γι’ αυτούς, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν τέτοιες. Μεταφέρω αυτούσια την απάντηση του παράγοντα αυτού δίχως σχολιασμό, προς ενημέρωση όσων έχουν ζωτικό συμφέρον και όχι μόνο:

«Καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους αυτούς, είναι νοικοκύρηδες αποταμιευτές που τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε ελληνικά ομόλογα ως επένδυση. Ούτε κερδοσκόποι είναι, ούτε απατεώνες. Αντιθέτως εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και το βοήθησαν ουσιαστικά, ενώ θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει τα λεφτά τους στις τράπεζες ή να τα βγάλουν στο εξωτερικό. Καταλαβαίνουμε ότι με το μεγάλο κούρεμα και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των νέων ομολόγων που θα πάρουν μετά την ανταλλαγή, χάνουν ικανό μέρος των αποταμιεύσεων τους. Θα έπρεπε να υπάρξει μια μέριμνα γι’ αυτούς, όμως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα.

Το ένα είναι η τρόϊκα. Αρνείται πεισματικά ν’ ακούσει για αποζημίωση των ελλήνων κατόχων ομολόγων, διότι αυτό θα συνιστούσε προνομιακή συμπεριφορά για μια πληθυσμιακή ομάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ. Κατά την τρόϊκα, αν υπήρχε μέριμνα αποζημίωσης για έλληνες πολίτες που κατέχουν ομόλογα, θα έπρεπε να υπάρχει πανομοιότυπη για τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον Ιταλό ή τον Φινλανδό. Για τον Γιαπωνέζο ή τον Αμερικάνο αδιαφορούν, αλλά για τους ευρωπαίους δεν το διαπραγματεύονται καθόλου. Κάτι τέτοιο όμως, θα ακύρωνε στην πράξη όλη τη διαδικασία ανταλλαγής, θα έφερνε από την πίσω πόρτα ένα τερατώδες κόστος για το ελληνικό κράτος και θα μπέρδευε αφόρητα τα πράγματα. Η πιο φυσική αντίδραση σε μια τέτοια προοπτική θα ήταν να ξεκινήσει αστραπιαία μια υπόγεια μεταφορά ή και δευτερογενής αγοραπωλησία ομολόγων από ταμεία και χρηματοοικονομικούς ομίλους που σίγουρα χάνουν απ’ το κούρεμα, σε φυσικά πρόσωπα που ελπίζουν σε αποζημίωση.

Περισσότερα

No comments: