Saturday, March 24, 2012

Από το δημοψήφισμα στις εκλογές

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

24 Μαρτίου 2012

Η διακυβέρνηση της χώρας θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με σκυταλοδρομία. Δύο χρόνια μετά τις πρόωρες κάλπες του 2007, ο Κώστας Καραμανλής πέρασε στον Γιώργο Παπανδρέου. Δύο (και κάτι λίγο) χρόνια αργότερα, η σκυτάλη πέρασε στον Λουκά Παπαδήμο. Ο οποίος, αν η συντηρητική παράταξη δεν αυτοχειριαστεί, θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά όπως ακριβώς αναμενόταν. Η αναμέτρηση θα γίνει δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Ολα εξαρτώνται πλέον από την ικανότητα της Βουλής να ολοκληρώσει την ψήφιση διαφόρων νομοθετημάτων, ώστε ο κ. Παπαδήμος να έχει ολοκληρώσει και τις «τεχνικές» (πλην όμως ουσιώδεις) λεπτομέρειες του προγράμματος ενεργειών για τις οποίες είχε λάβει, στις 15 Νοεμβρίου, την εμπιστοσύνη 255 βουλευτών.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή περίοδο, και από πολιτική και από διπλωματική και από διεθνή άποψη, υπάρχουν τρία νέα δεδομένα. Το ένα είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα κατορθώσει να πείσει τους ψηφοφόρους εφ’ όσον περιοριστεί σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ειδικότερα, προτάσεις πολιτικής που έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των οικογενειών και στην ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες (άμυνα, αστυνόμευση, υγεία, παιδεία, διοίκηση), ακόμη και αν γοητεύουν, δύσκολα θα τύχουν της έγκρισης των πολιτών.

Το δεύτερο στοιχείο, που θα αλλάξει πολύ τα όσα καταγράφουν οι μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης στα διάφορα γκάλοπ, συνδέεται με την εγκατάλειψη του «εναλλακτικού σχεδίου» εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, έστω και για ένα διάστημα, είτε με την επαναφορά της δραχμής είτε με κάποιο άλλο δαιδαλώδες καθεστώς. Κανείς, πλέον, δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Τρίτο και αντιθέτως με όσα πιστεύουν εκείνοι που ζητούν από την πλειοψηφία να ρίξει «αντιμνημονιακή ψήφο», με σκοπό την αλλαγή των συμφωνιών με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο, οι πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν ότι οι πολίτες θα αρκεστούν στην έκφραση του μεγάλου θυμού τους για την ανικανότητα των πολιτικών να επιτύχουν τη σωτηρία της χώρας με μέτρα που θα ξεπερνούν τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Περισσότερα

No comments: