Monday, December 24, 2012

Προβλήματα στην είσπραξη του ΦΠΑ διαπιστώνει η έκθεση της τρόικας

Καθημερινή
24 Δεκεμβρίου 2012

Οι έλεγχοι των υψηλών εισοδημάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών με μεγάλες απολαβές «βρίσκονται σε απραγία» σύμφωνα με την Τρόικα, ενώ όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα των εισπράξεων είναι απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα, από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν, οι οποίες εκπροσωπούν 13,6 δισ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί μόνο 29 εκατ. ευρώ. Λόγω της αφερεγγυότητας των μεγάλων οφειλετών, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί σε 5.770 οφειλέτες που χρωστούν από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Είχε προηγηθεί αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές με τις εντολές των πιστωτών μας να είναι σαφείς: Το πλαίσιο αλλαγών που προωθεί η τρόικα από κοινού με την ελληνική πλευρά, προβλέπει μεταξύ άλλων στοχευμένους ελέγχους σε ομάδες επαγγελματιών ή πρόσωπα ύποπτα για φοροδιαφυγή. Την υιοθέτηση ενός συστήματος προστασίας για όσους προχωρούν σε σημαντικές καταγγελίες, την σύσταση ειδικών μονάδων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εφοριών. Το σχέδιο προβλέπει και ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων.

Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν ζητούν από τη φορολογική διοίκηση να σκληρύνει τη στάση της, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στην άμεση κατάσχεση των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, την αυτοματοποιημένη ειδοποίηση των οφειλετών, τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος ελέγχων με επικέντρωση σε τομείς υψηλής φοροδιαφυγής (π.χ. γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα), καθώς και τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό της απάτης σχετικά με την κλοπή ΦΠΑ.

Περισσότερα

Διαβάστε την έκθεση του ΔΝΤ

No comments: