Sunday, December 30, 2012

Εξοδος από την κρίση με εννιά βήματα

του Γιώργου Α. Προβόπουλου

Το Βήμα

30 Δεκεμβρίου 2012

Το 2012 ξεκίνησε με μεγάλες αβεβαιότητες. Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αμφισβητείτο. Σήμερα έχει αποκατασταθεί μέρος της εμπιστοσύνης και η νέα χρονιά ξεκινά με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις.

Εχει αρθεί εν πολλοίς η αβεβαιότητα της παραμονής στο ευρώ. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι καταθέσεις των πολιτών διασφαλίστηκαν. Η Ευρώπη έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση δημιουργώντας θεσμούς και υποδομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Το τραπεζικό μας σύστημα ενισχύεται κεφαλαιακά και ανασυντάσσεται. Αρκετοί δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Το σύνολο σχεδόν της απολεσθείσας κατά τα έτη 2001-2009 ανταγωνιστικότητας θα έχει ανακτηθεί ως το τέλος του έτους.

Το 2013 ξεκινά από καλύτερη βάση. Ξεκινά με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ωστόσο έχουμε ακόμη μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Η ανεργία αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί - ένα πρόβλημα που ευθύνεται για την επιδείνωση πολλών κοινωνικών δεικτών, την απαξίωση πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και τις δυσκολίες πολλών συμπολιτών μας. Με τη σταθεροποίηση όμως που διαφαίνεται στον ορίζοντα υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η οικονομία μας στην ανάπτυξη.


Περισσότερα

No comments: