Thursday, May 23, 2013

Γιατί μεγαλώνει το δημόσιο χρέος;

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

23 Mαϊου 2013

Με ρωτούν συχνά το εξής; «Αφού το πρόβλημα της χώρας ήταν το μεγάλο χρέος, γιατί δεν μειώθηκε με την εφαρμογή του Μνημονίου;». Η ερώτηση είναι σωστή, επειδή εκφράζει μια πραγματικότητα. Λείπει όμως ο χρονικός ορίζοντας. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια και σπουδαίες αναπτυξιακές επιτυχίες για να μειωθεί το χρέος. Ισως μάλιστα, κάποιοι από τους υποβολείς της ερώτησης να ξεχνούν ορισμένες, μάλλον απλές, πραγματικότητες.

Πότε μεγαλώνει το χρέος μας; Οταν δανειζόμαστε επειδή δεν μας φτάνουν τα χρήματα που διαθέταμε. Ας πάρουμε ως έτος βάσης το 2002, που ήταν άλλωστε η τελευταία χρονιά που είχαμε θετικό αποτέλεσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών του κράτους, πριν τους τόκους, αυτό που αποκαλούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Το σωρευμένο εθνικό χρέος, πριν ξεκινήσει το 2003, ήταν σχεδόν 160 δισ. ευρώ.

Μεταξύ 2003 και 2007, τα κρατικά ελλείμματα αθροίζονται στο ποσό των 62 δισ. ευρώ. Αν είχαμε τηρήσει τον κανόνα του Μάαστριχτ, το όριο του 3% επί του τρέχοντος ΑΕΠ, όπως μας ζητείται τώρα από τους πιστωτές μας, θα είχαμε γράψει έλλειμμα περί τα 22 δισ. ευρώ. Διαφορά 40 δισ. ευρώ. Ας είναι!

Περισσότερα

No comments: