του Ναπολέοντος Μαραβέγια
Ελευθεροτυπία
12 Σεπτεμβρίου 2010
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας είναι σημαντικότερο από το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το έλλειμμα στις εξωτερικές πληρωμές.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης εμφανίζεται με πολλούς τρόπους: Πρώτα απ' όλα, υπάρχει το έλλειμμα εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την Ελλάδα, το οποίο εκδηλώνεται ως διαφορά επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων. Παρά τη θετική αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει περίπου στο 10% και εμποδίζει οποιαδήποτε έξοδο της χώρας μας για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.
Ελλειμμα εμπιστοσύνης υπάρχει, όμως, και στους καταθέτες προς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφόσον διαπιστώνεται μείωση των καταθέσεων κατά 10% (περίπου 26 δισ.) στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Η μείωση δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μεταφορά των ελληνικών καταθέσεων σε άλλες χώρες ή στη μετατροπή τους σε χρυσό, αλλά και, σε ένα ποσοστό, στην αναπλήρωση των εισοδημάτων των καταθετών, που μειώθηκαν με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τον περιορισμό των εσόδων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, η μείωση των καταθέσεων στη χώρα μας είναι πολλαπλάσια από αυτή που σημειώθηκε σ' άλλες χώρες με παρόμοια οικονομικά προβλήματα (Ιρλανδία 1% και Πορτογαλία 0,9%) στο ίδιο χρονικό διάστημα, πράγμα που δείχνει ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης των καταθετών στη χώρα μας είναι ανησυχητικό.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment