Sunday, September 5, 2010

Επενδύσεις, κ. Παπανδρέου

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή
5 Σεπτεμβρίου 2010

Aπό το ντοσιέ προτάσεων, επιτευγμάτων και εκκρεμοτήτων που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λείπει το κρισιμότερο μέγεθος: η επενδυτική αναγέννηση. Καμία δημοσιονομική εξυγίανση, καμία επιτυχία στην πατάξη της φοροδιαφυγής, καμία αναδιοργάνωση κρατικών υπηρεσιών, καμία πρωτοπόρα δράση δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που με απόλυτη σιγουριά θα φέρουν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Το κράτος μάλιστα είναι ανίκανο να υποστηρίξει, από τη δική του πλευρά, την επιστροφή των επενδύσεων.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να περικόψει -κι άλλο- το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς γιατί το διατηρούν στη ζωή. Ακόμη και τα έργα υποδομής, που δεν χρειάζονται κρατικά χρήματα και για τα οποία υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκών προκαταβολών μέχρι και το 100% του συνολικού κόστους, δεν προχωρούν. Ούτε κατόρθωσαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες να αξιοποιήσουν την προσωρινή άρση της εθνικής συμμετοχής στα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η Ελλάδα, όσο δεν γίνονται επενδύσεις, κινδυνεύει με σημαντική υποβάθμιση εισοδήματος, απασχόλησης και, τελικώς, εθνικής υποχώρησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πολλές επιλογές. Η μόνη «συνταγή» που θα μπορούσε να πιάσει τόπο σε ό, τι αφορά την επιστροφή των επενδυτών είναι η φορολογική απαλλαγή για αριθμό ετών και, σε συνδυασμό, η συμφωνία για την επιβολή μειωμένων συντελεστών φορολογίας κερδών επί σειρά ετών. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί η φορολόγηση των κερδών που προέρχονται από εξαγωγές, σε συνετελεστή από 5% για 15 χρόνια, για παράδειγμα.

Περισσότερα

No comments: