του Παναγή Γαλιατσάτου
Καθημερινή
24 Νοεμβρίου 2010
Ένα εφιαλτικό 2011, που θα αποκαλύψει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση, προέβλεψε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, αλλά και την υπογραφή του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός, που δεν χαρίστηκε καθόλου στο κόμμα του, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, υπό τον οποίο θα παραμείνει πολλά χρόνια και πρότεινε ένα πλέγμα ρηξικέλευθων λύσεων, ώστε να βγει από την κρίση. Ζήτησε μάλιστα συγκεκριμένα να εγκρίνει η Βουλή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, ώστε να συντάξει ένα «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».
Στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Κρίση, η μητέρα της αλλαγής», ο πρώην υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στο πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το «εκ κατασκευής λαϊκίστικο και φοβικό». Εκτίμησε ότι εντός του 2011 «θα διαφανεί η αδυναμία του να χαράξει γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας» και προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει τελικά στο 10,4%.
Ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε ευθύνη στην πολιτική ηγεσία, επειδή «δεν καλλιέργησε στον λαό αυτογνωσία» και του απέκρυψε το ότι «τελούμε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο». Με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «παρουσιάζει τον διεθνή οικονομικό έλεγχο ως μια συνήθη απλή επιτήρηση ρουτίνας, η οποία θα αρθεί πολύ σύντομα». Απέρριψε ως «ψεύδος, που καλλιεργείται στον λαό», τη συζήτηση περί του αν η χώρα θα χρεοκοπήσει ή όχι, «γιατί», όπως τόνισε, «η χώρα ήδη τελεί «υπό χρεοστάσιο» από τον περασμένο Μάιο. Το δίλημμα, πρόσθεσε, αντίθετα είναι αν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εθνικών διαστάσεων αποφάσεις που θα λάβουμε».
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment