του Αντώνη Καρακούση
Τα Νέα
24 Νοεμβρίου 2010
Η τρόικα είναι αντιπαθής, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κοινή γνώμη και σχεδόν από το σύνολο των μέσων επικοινωνίας ως μηχανή επιβολής, ως σχήμα της ξένης επέμβασης στη χώρα.
Και οι εμπειρογνώμονες αντιστοίχως πρόσωπα και εκφράσεις ενός ξενοκρατικού μηχανισμού που θέλει το κακό μας. Αυτή είναι η πεποίθηση των περισσοτέρων και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ορισμένοι καθ΄ υπερβολήν παρομοιάζουν την τρόικα με στρατό κατοχής.
Ωστόσο παρατηρώντας τα πρόσωπα, τις δηλώσεις, τα κείμενα, τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικας εκπλήσσεται ο καθείς από την ακρίβεια της περιγραφής και τη βαθιά γνώση τόσο του ελληνικού προβλήματος όσο και των πολιτικών αδυναμιών. Διαβάζοντας τη δήλωση της μεικτής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη δεύτερη επανεξέταση της ελληνικής οικονομίας καταλαβαίνει ακόμη και ο δύσπιστος αναγνώστης ότι η ομάδα είναι αυστηρά επαγγελματική και απολύτως ακριβής. Οι λέξεις είναι επιλεγμένες μία προς μία, το κείμενο περιεκτικό χωρίς περιττά στοιχεία και το διά ταύτα καθαρό και συνεπές προς τις αρχές, τους στόχους και τις επιδιώξεις. Κακά τα ψέματα, η τρόικα έχει πλήρη επίγνωση των συνθηκών, γνωρίζει το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα στις λεπτομέρειές του, έχει εντοπίσει τις διαρθρωτικές και άλλες αδυναμίες και απαιτεί συγκεκριμένες επεμβάσεις σε ζώνες όντως προβληματικές. Είναι τέτοια η περιγραφή που κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Ολοι ξέρουν και συμφωνούν για παράδειγμα ότι στη χώρα μας «οι δαπάνες είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης» ή ότι «πολλές δημόσιες επιχειρήσεις αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία, με πολυετείς ζημιές για τον έλληνα φορολογούμενο» και ακόμη ότι «η φορολογική διοίκηση μόλις τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη».
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment