Thursday, November 18, 2010

Προσοχή, κίνδυνος!

του Γιάννη Πρετεντέρη

Τα Νέα

18 Νοεμβρίου 2010

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η τρίτη δόση του δανείου είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Κι αν δεν μας τη δώσουν, η χώρα κινδυνεύει να βαρέσει κανόνι πριν από τα Χριστούγεννα. Γιατί είναι στον στον αέρα; Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, η τρόικα δεν φαίνεται να συµµερίζεται την απροθυµία ορισµένων υπουργών να εφαρµόσουν τις προβλέψεις του Μνηµονίου ή έστω την προσπάθειά τους να τις ερµηνεύσουν σε μια πιο ανώδυνη εκδοχή. Κατέστησαν σαφές και στην Κατσέλη και στον Ρέππα πως ό,τι συµφωνήθηκε, αυτό θα εφαρµοστεί. Και, παρεµπιπτόντως, ότι δεν τρώνε κουτόχορτο όταν ακούν διάφορα για «µετατάξεις» και «πάταξη της σπατάλης» στο ∆ηµόσιο.

Δεύτερον, το Eurogroup απέρριψε μετ' επαίνων όλα τα επιχειρήµατα του Παπακωνσταντίνου και διατήρησε τον στόχο του ελλείµµατος για το 2011 εκεί που είχε εξαρχής προσδιοριστεί: στα 17 δισ. ευρώ. Αρα, η επιβάρυνση του ελλείµµατος του 2009 και «οι θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο» δεν τους συγκίνησαν. Τι σηµαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου ατύχησε πριν καν αρχίσει.

Τρίτον, η ευρωπαϊκή συγκυρία έχει επιβαρυνθεί αφάνταστα και δεν υπάρχει από τους εταίρους μας καµία πρόθεση για εκπτώσεις. Με άλλα λόγια, ό,τι συµφωνήθηκε, αυτό θα γίνει. Το κατάστηµα δεν κάνει διευκολύνσεις.

Περισσότερο

No comments: