Tuesday, November 30, 2010

Απελευθέρωση εδώ και τώρα

του Ζώη Τσώλη

Το Βήμα

30 Νοεμβρίου 2010

Την ώρα που κάποιοι πανηγύριζαν - για μια ακόμη φορά - για την απόφαση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ ως το 2024, δύο στοιχεία από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα περνούσαν χθές, σχεδόν απαρατήρητα, στα ψιλά γράμματα των ηλεκτρονικών σελίδων.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο τιμάριθμος της χονδρικής, έτρεχε στο τέλος Οκτωβρίου με ρυθμό 5% προοιωνίζοντας νέες ανατιμήσεις που έρχονται σε σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων και κυρίως των τροφίμων μέσα στις γιορτές. Κι αυτό λίγο πριν αυξηθούν και πάλι οι συντελεστές του ΦΠΑ από 11% στο 13% από τις αρχές του νέου έτους όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ανεβάζοντας κι άλλο τον τιμάριθμο.

Η δεύτερη είδηση ήταν η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 15% (!) το 2011 δηλαδή ένα χρόνο ενωρίτερα απ΄ ότι υπολόγιζε η τρόικα, μετά τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας. Με άλλους αριθμούς οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι οι άνεργοι στην Ελλάδα εκεί γύρω στο Μάρτιο που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα εποχικά επαγγέλματα, θα είναι περισσότεροι από 800.000 (!)

Περισσότερα

No comments: