Saturday, June 16, 2012

Μαρκ Βάισμπροτ: «Στίγμα αλλά και λύση η έξοδος από το ευρώ»

Συνέντευξη στον Κ. Τσάβαλο

Το Βήμα

16 Ιουνίου 2012

«Είστε υπό καθεστώς οικονομικής ομηρείας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τονίζει ο «αιρετικός» αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας Μαρκ Βάισμπροτ μιλώντας στο Βήμα. Και προτείνει ως διέξοδο από το ζοφερό τούνελ της ύφεσης έναν συνδυασμό πολιτικής δράσης και εθνικού νομίσματος, παρά το επαχθέστατο κοινωνικό αλλά και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας προοπτικής: «Βγείτε στους δρόμους, απαιτήστε βελτίωση της ζωής σας και δημιουργήστε συνθήκες ανάπτυξης στην Ελλάδα, ακόμη και εκτός ευρώ».

«Η Ελλάδα έπρεπε να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές. Τον τελευταίο χρόνο στη χώρα σας, επιτέλους, ο λαός έκανε αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει οι πολιτικοί σας τα τελευταία δύο-τρία χρόνια: να πουν "φτάνει πια!"» μας λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Μαρκ Βάισμπροτ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR).

«Η Ελλάδα έχει καταντήσει ο πιο "αδύναμος κρίκος" της ευρωζώνης και στην παρούσα φάση δεν βλέπω πώς γίνεται να παραμείνει σε αυτήν» τονίζει ο 58χρονος αναλυτής, που θεωρεί ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη θα «στιγμάτιζε» τον πολιτικό και κατ' επέκταση το κόμμα που θα το αποφάσιζε. «Είναι μια δύσκολη απόφαση, αφού καμία κυβέρνηση και κανείς πολιτικός δεν θα ήθελε να γράφει στο βιογραφικό του ότι "έβγαλε την Ελλάδα από την ευρωζώνη". Για έναν πολιτικό είναι πιο συνετό να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ, αλλά με όρους καθαρά κοινωνικούς αυτή τη στιγμή σάς συμφέρει να βγείτε από την ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ είναι στίγμα αλλά και λύση» συμπληρώνει ο κ. Βάισμπροτ, ο οποίος, λόγω εμπειρίας του σε ζητήματα οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, επισημαίνει ομοιότητες της χώρας μας με το «πάθημα» της Αργεντινής το 2001.

«Η Αργεντινή προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επιβάλει εσωτερική υποτίμηση, παρόμοια με τη δική σας. Μετά τη χρεοκοπία και την υποτίμηση του νομίσματός της, χρειάστηκε τρία χρόνια για να ξαναφθάσει το ΑΕΠ που είχε πριν από την ύφεση και πλέον είναι η πλέον αναπτυσσόμενη οικονομία του δυτικού ημισφαιρίου» τονίζει.

Περισσότερα

No comments: