Thursday, June 6, 2013

Η ανεργία στους νέους

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

6 Iουνίου 2013

Η μαζική ανεργία των νέων μάς τρομάζει. Δικαίως. Τρομάζει -επιτέλους- την Ευρώπη και προβληματίζει -ήταν καιρός- τους πολιτικούς μας στην Ελλάδα. Πώς όμως διαμορφώνονται οι στατιστικές αναλογίες που μας υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο νέους μεταξύ 15 και 24 ετών δεν βρίσκει δουλειά, ενώ την αναζητεί;

Η διαφορά των νέων ανέργων με τους άλλους είναι, κατ’ απόλυτη πλειοψηφία, ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ πριν. Δεν έχουν επομένως καμία εργασιακή εμπειρία, με όσα, καλά και κακά, προκύπτουν μέσα στους χώρους της δουλειάς. Δυσκολία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις, καταπόνηση, ιεραρχία, σύγκρουση, διεκδίκηση και, συχνά δυστυχώς, απώλεια της θέσης εργασίας.

Η ανεργία στους νέους είναι κυρίως πρόβλημα απασχόλησης. Δεν είναι το ίδιο πρόβλημα που έχει εκείνος που αντιμετωπίζει την ανεργία για περισσότερους από δώδεκα μήνες, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι άνεργοι: περίπου 850.000 ή το 65% του συνόλου!

Το ακανθώδες πρόβλημα στην περίπτωση των νέων δεν είναι τόσο οι απολύσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αλλά η τεράστια απόσταση μεταξύ της προσφοράς εργασίας, όπως διατυπώνεται στην κρισιμότατη αυτή αγορά, και της ζητούμενης απασχόλησης, όπως την περιμένουν οι νέες και οι νέοι μας.

Περισσότερα

No comments: