του Γρηγόρη Φαρμάκη
Protagon.gr
3 Σεπτεμβρίου 2012
Όταν οι τεχνοκράτες της τρόικας, έμπειροι από αποστολές σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, έμαθαν ότι έρχονται στην Ελλάδα, το θεώρησαν ευνοϊκή μετάθεση• στο κάτω-κάτω η Ελλάδα είναι μια χώρα δυτική. Όταν συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα, είμαι σίγουρος ότι αναφώνησαν έκπληκτοι: «Μα, ανήκετε στη Δύση;» Δεν ήξεραν ότι είχαν έρθει σε μια χώρα που μιλάει ακόμα αυτάρεσκα για κουτόφραγκους κι αμερικανάκια. Ούτε εμείς βέβαια. Καθώς η κρίση ξεβράζει τα συντρίμια της παρακμής μας, αγανακτισμένους Υδραίους φοροφυγάδες εδώ, τυφλούς που είδαν το φως τους με τον πρώτο θαυματουργό έλεγχο εκεί, άξιες θυγατέρες που διορίζονται στη βουλή παραπέρα, και άλλα πατρογονικά ήθη κι έθιμα της φυλής, κι εμείς συχνά αναρρωτιόμαστε: «Ανήκομεν εις την Δύσιν;»
Η απάντηση βέβαια έχει δοθεί αρμοδίως και από τα πιο επίσημα χείλη. Την Τρίτη 29 Μαϊου του 2012, επέτειο ιστορική, αλλά και με ένα τρόπο συναφή με το θέμα μας - μερικοί υποστηρίζουν ότι την Τρίτη 29 Μαϊου του 1453 δόθηκε ιστορική απάντηση στο γεωγραφικό ερώτημα - ο Αλέξης ο Τσίπρας, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωνε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση». Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2011, την ίδια ακριβώς απάντηση, και στο ίδιο ακριβώς συγκείμενο, είχε δώσει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης: «Αυτή η τυφλή προσήλωση στο δόγμα “ανήκομεν εις την δύσιν” μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
Μπορεί βέβαια και οι δύο να αντέκρουσαν την γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δήθεν ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής, όμως η πολιτική ρητορική είναι η πολύ υψηλή τέχνη των πολύ χαμηλών συμβολισμών για να περιοριζόμαστε στο αυτολεξεί νόημα. Πίσω από την πρόφαση της εξωτερικής πολιτικής κρύβονται θελελιώδεις πολιτικές επιλογές που άπτονται της ίδιας μας της Εθνικής Αλήθειας. Οι δυο λαοπρόβλητοι ηγέτες ποντάρουν με ασφάλεια στο ότι ίσως η «μη-Δύση» μάς ταιριάζει ιστορικά και πολιτισμικά περισσότερο.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment