Tuesday, August 10, 2010

Τα μυστήρια της οικονομίας

του Παναγή Γαλιάτσάτου

Καθημερινή
10 Αυγούστου 2010

«Το γεγονός ότι ανεβαίνει ο πληθωρισμός δείχνει σε κάποιο βαθμό ότι δεν έχει διαβαστεί σωστά η ελληνική οικονομία όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα», είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο τομεάρχης Oικονομίας της Ν.Δ. κ. Νότης Μηταράκης. Eπειτα από μία εβδομάδα διακοπές σε ένα γνωστό κυκλαδίτικο νησί, δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με αυτή τη διαπίστωση. Δικαιούται να αμφιβάλλει, όμως, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να «διαβάσει» σωστά. Πολλά στην Ελλάδα, άλλωστε, συμβαίνουν σε πείσμα κάθε οικονομικής λογικής.

Το νησί ήταν κάτι παραπάνω από πλήρες. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, δεν έδειχνε να έχει επηρεαστεί από την κρίση. Παρά το τσουχτερό ακτοπλοϊκό εισιτήριο και τα ακριβά καταλύματα, ο κόσμος ήταν όσος και πέρυσι, ίσως και λίγος παραπάνω.

Οι καταστηματάρχες, όμως, διαμαρτύρονταν συνεχώς. Oτι κόσμο άκουγαν και κόσμο δεν έβλεπαν, ότι το νησί ήταν γεμάτο νεολαία που δεν είχε χρήματα, ότι οι τζίροι τους ήταν χειρότεροι από την περασμένη χρονιά. Πράγματι, κάπως έτσι ήταν τα πράγματα. Μπροστά στην είσοδο της ψαροταβέρνας, οι επισκέπτες κοντοστέκονταν με εκείνο το δέος, που αισθάνεται κανείς στη βιτρίνα ενός ακριβού κοσμηματοπωλείου. Tα εστιατόρια της χώρας, όπου δεν δειπνούσε κανείς χωρίς κράτηση το 2009, έβριθαν άδειων τραπεζιών.

Περισσότερα

No comments: