Sunday, August 29, 2010

«Νωρίτερα η ανάπτυξη απ΄ ό,τι πολλοί πιστεύουν»

Το Βήμα
29 Αυγούστου 2010

«Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε». Η εβδομάδα ξεκίνησε με το φαρμακερό αυτό σχόλιο από το πρακτορείο Αssociated Ρress και ακολούθησαν προφητείες καταστροφής για την ελληνική οικονομία από διάσημους αναλυτές. Ο αντίλογος προς τις Κασσάνδρες ήλθε εντελώς αναπάντεχα από τρεις έλληνες οικονομολόγους, και μάλιστα στους Financial Τimes, την πλέον «καχύποπτη» προς την Ελλάδα οικονομική εφημερίδα, που εκτιμά πλέον ανοιχτά ότι βουλιάζουμε σε ύφεση δίχως αύριο. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Μεγήρ, καθηγητή Οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Υale και στο UCL του Λονδίνου, τον κ. Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή Χρηματοοικονομικών στη βρετανική London School of Εconomics, και τον κ. Νίκο Βέττα, καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η «τρόικα» των ελλήνων οικονομολόγων υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη ότι «η Ελλάδα
μπορεί να αποφύγει την πτώχευση παρ΄ ότι παρουσιάζεται από πολλούς ως δεδομένη»! Και ξεχώρισαν αμέσως ανάμεσα σε ύποπτες Κασσάνδρες και «χαρωπές Πολυάννες», οι οποίες, όπως σημειώνει γνωστός αρθρογράφος, «μας βεβαιώνουν ότι όλα πάνε καλά, αρκεί να συνεχίσουμε να παίρνουμε αδιαμαρτύρητα το πικρό μας φάρμακο».
Το Βήμα αναζήτησε τους τρεις πανεπιστημιακούς και ζήτησε την άποψή τους. Οπως και στους Financial Τimes επέλεξαν να συνυπογράψουν τις θέσεις τους. Αλλωστε, μέσω της ιστοσελίδας www.GreekΕconomistsforReform.com οι τρεις πανεπιστημιακοί προσκαλούν από κοινού οικονομολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάλογο για την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Περισσότερα

No comments: