Monday, July 25, 2011

Στο ναδίρ το επενδυτικό κλίμα

Το Βήμα
25 Ιουλίου 2011

Στην 119η θέση σε σύνολο 141 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Η σταθερή υποχώρηση στον σχετικό πίνακα αναδεικνύει την έλλειψη ενός σταθερού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου όπως επεσήμαναν οι εισηγητές, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι «ενθαρυντικά στοιχεία για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελούν η συμφωνία των Βρυξελλών και η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών».

Η United Nations Conference on Trade and Development, (UNCTAD) σε συνεργασία με το Deree, παρουσίασε την ετήσια έκθεση WIR (World Investment Report) με θέμα τη ροή ξένων επενδύσεων ανά τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Μαρίνα Παπαναστασίου, εκπρόσωπος της UNCTAD:

· Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ), αν και σε ποσοστό βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδά τους πριν την οικονομική κρίση, σημείωσαν αύξηση το 2010 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως το 2013.

· Το 2010 αποτελεί χρονιά-ορόσημο, αφού είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες παίρνουν ενεργά μέρος στο πεδίο των ξένων επενδύσεων _ οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι οικονομίες σε μετάβαση απορρόφησαν πάνω από το 50% του συνόλου των παγκοσμίων εισροών για το 2010.ς απελευθέρωσης και της προώθησης των ΞΑΕ, ενώ το 32% δηλώνει υπέρ της ρύθμισής τους (regulation). Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά αυτά με τα αντίστοιχα του 2000 (98% και 2%) διαπιστώνουμε σταδιακή ανάπτυξη του «προστατευτισμού».

Περισσότερα

World Investment Report

No comments: